Home | 
Contact formulier | 
Nieuws
U bevindt zich hier: Home > Zeilcursussen > Jeugd
CMS & Webdesign by Footsteps
Hoofdmenu
Vereniging
Haven
Evenementen
Zeilwedstrijden
Eredivisie zeilen
Zeilcursussen
Volwassenen
Jeugd
CWO Uitleg
CWO Opleidingsweek
Watersportkamp
Cadet opstapdag
Cadet zeilkamp
Inschrijving zeillessen gesloten
Instructeurs gevraagd
Wintercursussen
Motorboten
Rond-en Platbodemcompagnie
Aangepast zeilen
Foto's en Film
Forum
Ruumsingers
Eetcafe Ruumzicht
Meer weten?

Jeugd zeillessen

Bootkeuze is meestal naar leeftijd en voorkeur:

  8 - 11 jaar: Optimist en Cadet

11 - 15 jaar: Cadet en Laser Pico

13 en ouder: Laser en 470

 

Zeillessen:


Je moet lid zijn van WSV Giesbeek om les te kunnen nemen, en in het bezit zijn van minimaal zwemdipoma A. Kosten voor een seizoen: 205 euro.
Als er teveel aanmeldingen zijn wordt je lidnummer bepalend voor de toewijzing.Je kan je opgeven door het aanmeldingsformulier zeillessen volledig in te vullen
Klik op deze link om te zien wie er
al ingeschreven zijn.

 

Overzicht van de typen boten:

 Optimist 

 info: Duncan Prein 
         0316-248870

 Cadet

 info:  Jelle van Goinga
         06-45588988

optimist.jpgDSC_5838.JPG
 Lengte 2.3 mtr 
 Breedte 1.15 mtr  
 Grootzeil 3,5 m2

 Lengte is 3,33 mtr. 
 Breedte is1,27 mtr. 
 Diepgang 0,74 mtr.
 Gewicht is 68 Kg 
 Grootzeil 3,90 m2
 Fok 1,3 m2 en
 Spinaker 4m2 Laser Pico

 info: Frans van Megen 
         0313-484800

 Laser

 Info: Erwin Hengeveld
         06-51207902

 Laser-Pico.jpg 

Laser-Radial.jpg

 Lengte: 3.50 m
 Breedte: 1.43 m
 Gewicht: 60 kg
 Grootzeilil: 5.1 m2
 Race grootzeil: 6.44 m2
 Fok: 1.57 m2
 
 Lengte van 4,23 mtr.
 Breedte van 1,42 mtr.
 De romp weegt 59 Kg. 
 Zeiloppervlakte
 Standaard 7.06 m2
 Radiaal 5.76 m2
 en een 4,7 m2.

 

 470

 Info: Jan Arends 
        06-54760525

 
Naamloze afbeelding Lengte 4,70 m
 Breedte 1,68 m  
 Mast 6,78 m 
 Giek 2,65 m 
 Gewicht 120 kg 
 Grootzeil 9,12 m2 
 Fok 3,58 m2 
 Totale zeilopp 12,70 m 
 Spinnaker 13,00 m2 
 Diepgang met zwaard ca. 1,05 m

 

 

Doorstroomschema boten:

doorloopschema 2007.jpg

 

Meer informatie over de boten:

Optimist:

De optimist is een 1 persoons zeilboot met een zwaard en een zeil welke door een spriet omhoog gehouden wordt.
Bij WSV Giesbeek is de romp van de optimisten van ABS gemaakt. Dat is kunststof materiaal welke tegen een stootje kan.
De optimist is een prima boot om het zeilen in te leren wanneer je zo ongeveer tussen de 8 en 11 jaar oud bent, of wat misschien wel even belangrijk het lichaamsgewicht tussen het gewicht van 25 en 40 kg.
Het vaantje boven in de mast zorgt er mede voor dat je weet waar de wind vandaan komt. 

Je zit dus alleen in de boot waarbij tijdens de lessen de instructeurs in hun rubberboten altijd in de buurt zijn om je in de gaten te houden en eventueel aanwijzingen te geven. 

Cadet:

In Giesbeek gebruiken wij de Cadet voor de jeugd tot en met 15 jaar. Dit in verband met de maximum leeftijd voor de jeugdzeildiploma’s. 

Zoals u tijdens de Wedstrijden bij WSVGiesbeek misschien wel eens is opgevallen wordt er in de Cadet – klasse doorgaans gevaren met een jonge bemanning, van ongeveer 8 tot een jaar of 12 en een iets oudere stuurman/vrouw. Omdat dit een groot aantal voordelen met zich meebrengt wordt in Giesbeek ook gemengd  gevaren met de Cadet. Voor de stuurman zijn de voordelen van het leren zeilen in een goed hanteerbare boot als de Cadet dat deze zich volledig op de ontwikkeling van zijn/haar zeiltechniek kan richten, waar dit zeker voor beginners anders vaak meer een overlevingscursus wordt. Hierdoor wordt later de overstap naar een grotere 2-mansboot een stuk vereenvoudigd omdat de techniek om deze in bedwang te houden dan al geleerd is. Op deze manier kan ook goed geleerd worden om met spinaker te varen.

Voor de bemanning is het grote voordeel om met een wat meer ervaren stuurman te leren zeilen de rust die er al meteen in de boot vanwege de meer ervaren stuurman, en de interactie tussen stuurman en bemanning. De bemanning leert de basis op deze manier veel sneller en het gebeurd veel minder vaak dat ze bang zijn aan boord. De stuurman profiteert uiteindelijk ook weer van de interactie met de bemanning omdat het uitleggen van een vaardigheid betekent dat er goed over moet worden nagedacht.

Kortom, de stuurman kan beter aan zijn/haar techniek werken, denkt meer over het varen met de boot na, terwijl de bemanning in een veel rustigere omgeving, meer uitleg krijgt dan alleen van de instructeur. Wij denken op deze wijze de kwaliteit van de cursus te verbeteren en we denken dat de deelnemers op deze wijze meer plezier hebben.

Bij de lessen in van WSVGiesbeek hanteren wij een maximale lengte van 1.70 mtr. en een maximaal gewicht van 60 kg. per deelnemer. Er wordt immers gewisseld van taak wat inhoud dat elke deelnemer ook moet kunnen bemannen. Verder wordt verwacht dat de kinderen al kunnen zeilen. Dwz. b.v. CWO-I in de optimist gehaald hebben, of al vaker in de cadet hebben gezeild, of gelest.

Tot slot wil ik u erop wijzen dat er voor de deelnemers van de cursus de mogelijkheid bestaat om met verenigingsmateriaal aan de jeugdwedstrijden in Giesbeek mee te doen om op deze wijze kennis te maken met het wedstrijdzeilen.

Laser Pico:

De Laser-Pico is voor kinderen die te groot zijn voor een Optimist, verder komt het overeen met wat onder Optimist is geleerd, maar de boot is groter en sneller. De Laser Pico is klein, snel en wendbaar en een bijzonder spectaculair bootje om mee te varen. Het is geschikt voor 1 en 2 kinderen. Sportief en makkelijk zeilen staat bij de Pico voorop. Omdat het op de Laser Pico bijna onmogelijk is om droog te blijven zorgen wij voor een lekker warm wetsuit.

Jeugdzeilen in de Laser Pico kan vanaf 10 jaar. Als je al zeilervaring hebt opgedaan in de Optimist en je hebt je eerste diploma gehaald, dan is de Laser Pico een fijne boot om mee verder te gaan. Het is een eenvoudig te varen jeugdzwaardboot, snel en wendbaar, bovendien loopt hij nauwelijks vol met water als je omslaat. Je kunt hem zelf heel makkelijk weer rechttrekken, en de meeste kinderen vinden dit omslaan soms nog leuker dan het zeilen!  Het is ook heel gezellig om met z'n tweeën in de Pico te zeilen met een extra voorzeil(fok). Afwisselend vaar je alleen of met z'n tweeën de Pico.

In de Laser Pico kun je twee diploma’s behalen op twee niveaus namelijk CWO-I en CWO-II. Net zoals bij Optimist zeilen is CWO-I voor de kinderen die nog niet eerder in de Laser Pico gezeild hebben. Je leert dingen van het zeilen zoals het op- en aftuigen van de boot, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Ook hier leer je verschillende knopen te maken. En je krijgt theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Met dit diploma kun je varen in een rustig vaarwater met een matige wind van windkracht 3.

CWO-II is het vervolg op Laser Pico zeilen CWO-I, Je leert nu wat moeilijkere dingen zoals tegen de wind in opkruisen en het afmeren van de boot. Je kunt met dit diploma op een niet te druk vaarwater tot windkracht 4 varen, zonder hulp de plas op en veilig thuis komen.

Laser:

Er zijn bij WSV Giesbeek 2 van de 3 soorten zeilen in gebruik, het Radiaalzeil en het 4,7 zeil. Voor het zeilen in de Laser moet je vlot, lenig en zeker niet bang zijn om nat te worden. In de Laser kan je CWO-I, II en III halen, de laatste is vaak moeilijk te halen in één jaar.

470:

De 407 is een boot geschikt voor alle kinderen die vinden dat ze de Cadet, Laser Pico en de Laser zijn ontgroeit en nog wat meer uitdaging zoeken in het zeilen. Het heeft een spinaker en een trapeze en vergt aardig wat behendigheid in boothandling en kennis van het trimmen. Het is tevens een olympische klasse. Uitermate geschikt voor diegenen die meer uitdaging en zeilplezier willen en: 1,50m of groter zijn, 50kg of meer wegen en minimaal CWO-II/III Cadet / Laser(Pico) hebben gehaald. Dus, heb je interesse in een zomer zeilen met een extra dimensie, geef je dan op, de plaatsingsmogelijkheden zijn beperkt.