Home | 
Contact formulier | 
Nieuws
U bevindt zich hier: Home > Zeilcursussen > Volwassenen
CMS & Webdesign by Footsteps
Hoofdmenu
Vereniging
Haven
Evenementen
Zeilwedstrijden
Eredivisie zeilen
Zeilcursussen
Volwassenen
Jeugd
CWO Uitleg
CWO Opleidingsweek
Watersportkamp
Cadet opstapdag
Cadet zeilkamp
Inschrijving zeillessen gesloten
Instructeurs gevraagd
Wintercursussen
Motorboten
Rond-en Platbodemcompagnie
Aangepast zeilen
Foto's en Film
Forum
Ruumsingers
Eetcafe Ruumzicht
Meer weten?

Volwassenen

De volwassenen kunnen kiezen uit 3 boottypen: de Laser, de 470 en de Valk (favoriet).


Je moet lid zijn van WSV Giesbeek om les te kunnen nemen, en in het bezit zijn van minimaal zwemdipoma A.
Je kan je opgeven door het
aanmeldingsformulier zeillessen volledig in te vullen
Klik op deze link om te zien wie er
al ingeschreven zijn.
Als er teveel aanmeldingen zijn wordt je lidnummer bepalend voor de toewijzing.

1 - Laser:

Laser-Radial.jpg

Info: Erwin Hengeveld 06-51207902


 Lengte van 4,23 mtr.
 Breedte van 1,42 mtr.
 De romp weegt 59 Kg. 
 Zeiloppervlakte
 Standaard 7.06 m2
 Radiaal 5.76 m2
 en een 4,7 m2.

 

2 - 470:

Naamloze afbeelding


Info: Maarten Baars 06-52802028

 Lengte 4,70 m
 Breedte 1,68 m  
 Mast 6,78 m
 Giek 2,65 m 
 Gewicht 120 kg 
 Grootzeil 9,12 m2 
 Fok 3,58 m2 
 Totale zeilopp 12,70 m 
 Spinnaker 13,00 m2 
 Diepgang met zwaard ca. 1,05 m
 

3 - Valk:

Leer zeilen in een Valk!

valk23.jpg

 

Als je goed en veilig wilt leren zeilen, kies dan voor een zeilopleiding in een valk. Het is een type boot dat overal in het land verhuurd wordt. Het zijn stabiele en veilige boten, die bij uitstek geschikt zijn voor zeilinstructie aan volwassenen.

Hierbij worden de richtlijnen van de CWO gevolgd. Met bijvoorbeeld een CWO2-diploma kun je bij normale omstandigheden op verantwoorde wijze zelfstandig gaan zeilen. In de CWO-opleiding staan kwaliteit, veiligheid en het kweken van enthousiasme voor het zeilen voorop.

 

Naast de praktijk van het zeilen wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de theorie.

 

Zomerzeilen:

Wil je eerst kijken of zeilen je bevalt? Doe dan aan het eind van de zomer mee aan het zomerzeilen. Van eind augustus tot half september kun je tijdens een korte introductie van 3 lessen op een ontspannen manier kennis maken met het zeilen. Bevalt deze introductie, dan kun je het jaar erop in het voorjaar de zeilopleiding volgen. Uiteraard kun je ook direct inschrijven voor de zeilopleiding zonder aan de introductie mee te doen. Zie verder hieronder voor aanmelding en data.

De zeilopleiding

Praktijk:

De praktijklessen van de zeilopleiding vinden plaats op doordeweekse avonden en op zaterdagmorgen van eind maart tot eind juni (in totaal 12 lessen). Je kunt een voorkeur opgeven voor de dag waarop je les wilt hebben, door de week 's avonds van 18.30 tot 21.00 uur (behalve dinsdagavond) of op zaterdagochtend van 09.30 tot 12.00 uur.

Drie niveaus Valkzeilen:

In het kader van deze CWO-opleiding wordt bij WSV Giesbeek lesgegeven op drie niveaus: beginnende, semi-gevorderde en gevorderde cursisten. Dit systeem wordt landelijk toegepast bij vrijwel alle zeilscholen. De uitgebreide PDF met alle informatie over de eisen CWO kun je hier downloaden.

- Diploma Kielboot CWO1 (voor de beginnende zeiler)

Deze opleiding is bedoeld voor volwassenen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding worden systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals hijsen en strijken, sturen, bediening van de zeilen en overstag gaan, aangevuld met de bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden: een rustig vaarwater en een matige wind (3 Beaufort).

- Diploma Kielboot CWO2 (voor de semi-gevorderde zeiler)

Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld in Kielboot I, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal en man over boord, aangevuld met de bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater, tot windkracht 4 Beaufort. Om het diploma te krijgen moet je ook slagen voor het theorie-examen CWO2.

- Diploma Kielboot CWO3 (voor de gevorderde zeiler)

Met ingang van seizoen 2017 zal geen Kielboot CWO3 cursus meer gegeven worden en dus geen CWO3 diploma worden uitgereikt. Cursisten die bij ons nog geen 3 jaar Kielboot les hebben gehad en al wel hun CWO2 diploma hebben gehaald, kunnen zich voor dat derde jaar nog wel opgeven voor een CWO2+ cursus om hun CWO2 vaardigheden te verdiepen.

Theorie:

Aanbevolen boek

De theorie van het zeilen staat uitgelegd in "Het Zeilboek" van J. Peter Hoefnagels dat bij de meeste goede boekhandels verkrijgbaar is. Dit boek bevat alle theorie die je moet kennen om goed en veilig te kunnen zeilen. Tevens is het boek eigenlijk onmisbaar om het theorie-examen van CWO2 (en CWO3) te behalen. Tijdens de praktijklessen wordt er ook voortdurend naar dit boek verwezen en wordt er regelmatig gevraagd om alvast de theorie door te nemen voor de volgende praktijkles.

Theorie-avonden

Naast theorie tijdens de praktijklessen worden er extra theorieavonden gegeven over specifieke onderwerpen als "koppels en krachten", "tochtvoorbereiding" en "schiemanswerk". Deze avonden vinden plaats op de dinsdagavond in de Lijzijde (jachthaven) van 19.30 tot 22.15 uur. Alle cursisten zijn dan van harte welkom. Voor data zie schema hieronder.

Het theorie-examen

Het theorie-examen voor CWO2 wordt elk jaar afgenomen op een zaterdag in juni in ons theorielokaal Lijzijde (jachthaven). Zie hieronder de datum voor het huidige zeilseizoen.

Openings- en sluitingsavond

Het zeilseizoen wordt elk jaar, meestal op de laatste vrijdagavond van de wintertijd, geopend in café Ruumzicht op de jachthaven (aanvang 20.00 uur). Alle instructeurs en alle cursisten komen bij elkaar om kennis te maken en afspraken te maken. En vanzelfsprekend wordt de gezelligheid deze avond ook niet vergeten. Aan het eind van de cursus, worden ook op een vrijdagavond de diploma's en/of vorderingenstaten uitgereikt en ook dan maken we er vooral een gezellige watersportavond van.

Frieslandweekend

Voor alle cursisten en oud-cursisten wordt er ieder jaar in september van vrijdagavond tot zondagmiddag een weekend zeilen in Friesland georganiseerd. Hier krijg je de kans om de ervaring die je hebt opgedaan tijdens de lessen echt in praktijk te brengen in de vele soorten vaarwater die Friesland rijk is. Reserveer dit weekend alvast in je agenda. Het is echt een superweekend! De kosten van dit weekend worden tijdig bekend gemaakt.

Seizoen 2017:

Hieronder vindt je de data voor 2017 (nog onder voorbehoud):
Openingsavond 17 maart
Start praktijklessen 27 maart
Extra theorie-avonden Op 3 nader te bepalen data in april en mei
Theorie-examen 17 juni
Sluitingsavond 30 juni
Introductiecursus zomerzeilen Week 35, 36 en 37
Frieslandweekend 8, 9 en 10 september

Aanmelden CWO zeillessen:

Je kunt je aanmelden voor de voorjaarsopleiding 2017 vanaf 1 november 2016 via de volgende link:  aanmeldingsformulier zeillessen. Vòòr dat moment aanmelden heeft geen zin! Vul alle velden in, kruis de gewenste CWO-opleiding aan en kruis aan welke avond/ochtend je 1e keus heeft en welke je 2e keus. Het aantal plaatsen per jaar is beperkt door het aantal boten dat de vereniging ter beschikking heeft en het aantal beschikbare instructeurs; het tijdstip van aanmelden is leidend voor de volgorde van plaatsing. Je moet voor de CWO-opleiding lid zijn (of worden) van WSV Giesbeek. Het aanmelden voor dit lidmaatschap hoef je pas te doen als je weet dat je geplaatst bent. De kosten van de CWO-opleiding bedragen 195, - euro per seizoen voor de praktijklessen, de theorieavonden en het theorie-examen. Voor meer informatie kun je mailen naar: valkzeilen@wsvgiesbeek.nl of bel Willem Sijbrant, 0313-631516. Je kunt maximaal 3 jaar achtereenvolgend een CWO-opleiding volgen.

Aanmelden zomerzeilen:

Vanaf 15 mei 2017 kan er weer aangemeld worden voor het zomerzeilen. Een korte introductie van 3 lessen voor volwassenen in augustus en september om kennis te maken met zeilen. Je krijgt les op een doordeweekse avond (van 18.30 tot 21.00 uur) of op zaterdagochtend (van 09:30 tot 12:00 uur). Voor deze cursus hoef je geen lid te zijn van WSV Giesbeek. De kosten van deze drie lessen zijn 45 euro. Ook hiervoor is het aantal plaatsen beperkt en is het tijdstip van aanmelding opnieuw leidend voor de volgorde van plaatsing. Inschrijven voor deze introductie kan vanaf 15 mei tot 1 juli 2017 op de volgende wijze: stuur een mail naar valkzeilen@wsvgiesbeek.nl met per potentiële deelnemer de volgende gegevens:

  • Initialen
  • Roepnaam
  • Achternaam
  • Straatnaam en huisnummer
  • Postcode en woonplaats
  • Telefoonnummer
  • Emailadres
  • 1e voorkeur lesavond/ochtend
  • 2e voorkeur lesavond/ochtend


Begin juli krijg je dan bericht of we je hebben kunnen plaatsen en zo ja, op welke dag.